Home Δράση Ομιλίες

Ομιλίες
Ομιλία Αλέξανδρου Κοντού στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, 11 Φεβρουαρίου 2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 00:00

 

 
Κυρίες  και  Κύριοι συνάδελφοι,

 

Ακούμε με προβληματισμό τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ακούμε μία επανάληψη των προεκλογικών δεσμεύσεων, που προφανή στόχο έχει να χαϊδέψει τα αυτιά αυτών που ψήφισαν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υποσχέσεις γίνονται πιο στρογγυλεμένες, ή παραπέμπουν σε βάθος χρόνου, σε μία έμμεση ομολογία ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει και, παράλληλα, σε μία προσπάθεια να συγκρατηθούν κάπως οι υπέρμετρες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά.

Ακούμε θέσεις και προτάσεις, που κατά την άποψή μου μας γυρίζουν πίσω και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ότι με κόπους και θυσίες από τους έλληνες πολίτες και ουσιαστική προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση χτίστηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κατά το προηγούμενο διάστημα να έγιναν λάθη υπό την ασφυκτική πίεση  των δανειστών μας, ωστόσο, η χώρα απέφυγε τον γκρεμό, στάθηκε όρθια, τα πρώτα θετικά μετρήσιμα  αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται στην οικονομία και, εφόσον η χώρα δεν σύρονταν σε εκλογές, το 2015 θα περνούσαν και στην κοινωνία.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα  σίγουρα αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την σημερινή κυβέρνηση στις συζητήσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους, έστω και εάν αυτή αρνείται να το παραδεχτεί δημοσίως.

Η Νέα Δημοκρατία τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες ώρες, αρκεί φυσικά εκείνη να επιδείξει ρεαλισμό, να μη γκρεμίσει ό,τι μέχρι τώρα με τόσες θυσίες χτίστηκε και να μην αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό δρόμο, ο οποίος  ουσιαστικά είναι μονόδρομος και μόνο θετικές προοπτικές για την πατρίδα μας διασφαλίζει.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση με τα πρώτα δείγματα γραφής της δείχνει να περιορίζεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, να κινείται με προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς.

Πραγματικά, όλοι ευχόμαστε να τα καταφέρει για το εθνικό συμφέρον, δε μπορώ όμως να μην εκφράσω τις επιφυλάξεις μου, την ανησυχία μου και τους φόβους μου για το ότι μένουμε χωρίς συμμάχους στην Ε.Ε., και για το κλίμα απομόνωσης που δημιουργείται σε βάρος της χώρας μας αυτή την περίοδο των τόσων κρίσιμων συζητήσεων για το μέλλον μας.

Δε συμφωνώ και ειλικρινά ανησυχώ για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουμε προς κάθε κατεύθυνση: τους εταίρους, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, επενδυτές και αγορές.

Ελπίζω να γνωρίζετε καλά τί κάνετε κύριοι της κυβέρνησης,

Ελπίζω να έχετε να παρουσιάσετε τελικά ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το οποίο μέχρι τώρα δεν είδαμε, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε δύσβατα μονοπάτια.

Κυρίες και Κύριοι,

Από προχθές ακούμε πολλά εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς κυρίως για τον δημόσιο τομέα, ως εφαλτήριο ανάπτυξης της χώρας.

Ελάχιστα έχουν ειπωθεί για ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα, για προσέλκυση και δημιουργία νέων επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στήριξη του αγροτικού τομέα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την εθνική μας οικονομία, όχι μόνον διότι συνεισφέρει 10-12 δις. Ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ, αλλά διότι εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την διατροφική μας επάρκεια στηρίζοντας σε καθοριστικό βαθμό τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό στην ελληνική περιφέρεια.

Όλοι, λοιπόν, συμφωνούμε, ότι σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα μας, στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Και ποια είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο χώρο;

Επί της ουσίας κατήργησε το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ενέταξε τις δράσεις του σε ένα Υπερυπουργείο, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  που ούτε καν στον τίτλο του αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Και κανείς δεν γνωρίζει πιά ποιοι θα είναι οι στόχοι του και πως αυτό θα λειτουργήσει.

Με την δομή της νέας Κυβέρνησης το Υπουργείο Γεωργίας για πρώτη φορά από το 1910, που με σχετικό νόμο ιδρύθηκε, χάνει την αυτονομία του, του αφαιρείται ο επιτελικός του ρόλος για την ανάπτυξη της υπαίθρου και μετατρέπεται σε μια δομή διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών υποθέσεων, που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ώρα κρίσης και σε μια περίοδο της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής 2015-2020, για την αποτελεσματική εφαρμογή της οποίας απαιτείται αναβάθμιση και όχι αποδόμηση του Υπουργείου.

Αν και αγροτική χώρα, είμαστε, δυστυχώς, η μοναδική στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει πλέον αυτόνομο και ανεξάρτητο Υπουργείο Γεωργίας, όταν στις περισσότερες μεσογειακές χώρες ο ρόλος του Υπουργείου αυτού είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος με πρόσθετες αρμοδιότητες, όπως αυτές των τροφίμων της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ας ελπίσουμε λοιπόν οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα να είναι πιο προσεκτικές λαμβάνοντας υπ όψιν και το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις και στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη ευθύνης έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία, που να δίνει προοπτική στην οικονομία και να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Αρκεί, αυτή η προσπάθεια  να μην αναλωθεί σε ρεβανσισμούς και επιλογές που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά να είναι μια προσπάθεια που να έχει στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

 

http://youtu.be/TWpeVoUcR-Q

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2015 08:23
 
Oμιλία Αλέξανδρου Κοντού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, 5 Δεκεμβρίου 2014 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014 00:00

 

www.youtube.com/watch?v=ccu_LmQszIY&feature=youtu.be

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 15:11
 
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 27 Απριλίου 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013 00:00

http://youtu.be/cBJGkgVvz0Q

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 12:26
 
Ομιλία στα Γιαννιτσά Πέλλας , 5 Ιουνίου 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012 13:02

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012 13:10
Περισσότερα...
 
Ομιλία στη επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς, 26 Ιουλίου 2011 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2011 12:58

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μελέτησα με μεγάλη προσοχή το προτεινόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχέδιο νόμου, που αφορά το «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου -Οργάνωση της εποπτείας του κράτους»

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 15:16
Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2
January 2020
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2