Home Δράση Ομιλίες Ομιλία στα Γιαννιτσά Πέλλας , 5 Ιουνίου 2012

Ομιλία στα Γιαννιτσά Πέλλας , 5 Ιουνίου 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012 13:02

 Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την πατρίδα. Πρόκειται  για μία «μάχη», της οποίας το διακύβευμα δεν είναι πλέον να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Είναι να μην καταστραφεί, να σωθεί η Ελλάδα. Διότι, αυτό σημαίνει η παραμονή μας ή όχι στο ευρώ, η παραμονή μας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά, η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι η μητέρα των «μαχών» από την μεταπολίτευση κι έπειτα. Διότι για πρώτη φορά τίθεται πραγματικά σε δίλημμα το μέλλον της πατρίδας, το επίπεδο ζωής μας, οι προοπτικές για τα παιδιά μας.


Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούμε όλοι, πως αυτό το διακύβευμα των εκλογών, δεν αποτελεί προεκλογικό ψευτοδίλημα ή επικοινωνιακό «πυροτέχνημα». Αποτελεί πραγματικότητα, αποτελεί μία μεγάλη και πικρή αλήθεια. Δυστυχώς, μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης του Τόπου από το ΠΑΣΟΚ, μετά από μία σειρά εγκληματικών λαθών, φτάσαμε σε ένα σημείο, από το οποίο ο τρόπος διαφυγής είναι μονόδρομος.


Είναι η πολύ δουλειά, η αξιοπιστία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η πειθαρχία στη διακυβέρνηση της χώρας, αλήθειες στο λαό, κοινή προσπάθεια όλων. Φτάσαμε σε ένα σημείο, στο οποίο δε χωράνε ούτε πειραματισμοί, ούτε ερασιτεχνισμοί. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και πάνω από όλα κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ενιαία στρατηγική για την επίλυσή του.


Είναι πραγματικότητα ότι χάσαμε την αξιοπιστία μας στην Ε.Ε. και ότι πλέον υπάρχουν ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι δε μας εμπιστεύονται, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν το οποιοδήποτε ρίσκο για την Ελλάδα. Αυτοί να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν να μας εξωθήσουν στο να φύγουμε από το ευρώ. Παρασκηνιακά ήδη το πράττουν. Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι πλέον ορατός. Όμως, η ευθύνη για το αν θα συμβεί αυτό ή όχι, είναι δική μας και μόνον δική μας.

Για την Ευρώπη σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο το να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Είναι, όμως, βέβαιο ότι στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν έχουν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό και ίσως κάποιοι να επιθυμούν η απομάκρυνση της Ελλάδας και τα δεινά που θα ακολουθήσουν στη χώρα μας να αποτελέσουν το παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες χώρες με προβληματικές οικονομίες.


Μη σας γελούν εκείνοι που σας λένε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός αποπομπής μας από την ευρωζώνη, αφού δε χρειάζεται τέτοιος μηχανισμός από τη στιγμή που η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από το εξωτερικό και στην ανάγκη προσφυγής στη δραχμή, προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Φίλες και Φίλοι,

Η κατάσταση στη χώρα σήμερα είναι πραγματικά τραγική. Τα δυόμισι χρόνια παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οδήγησαν τα πάντα σε κατάρρευση.  Σε όλους τους τομείς βλέπουμε εικόνες παρακμής. Στην παιδεία, όπου φτάσαμε στο σημείο για μία ολόκληρη χρονιά τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο χωρίς βιβλία.


Στην υγεία το σύστημα έχει, επίσης, καταρρεύσει πλήρως. Ασφαλισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας δε μπορούν να προμηθευτούν απαραίτητα για την  υγεία τους φάρμακα, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικά προϊόντα στα νοσοκομεία.


Στον τομέα των επιχειρήσεων και του εμπορίου, η κατάσταση επίσης είναι τραγική. Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, επαγγελματίες οδηγούνται στην απελπισία, ξένες εταιρείες αποχωρούν από την Ελλάδα, η ανεργία έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις και κανείς δεν επενδύει σε μία χώρα, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.


Στον τομέα της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα είναι πιο επίφοβα από κάθε άλλη φορά. Η οικονομική κρίση μας αποδυναμώνει και σε αυτό το επίπεδο, γεγονός το οποίο οι γείτονές μας ήδη επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν.
Στον αγροτικό τομέα, η εικόνα διάλυσης είναι το ίδιο έντονη. Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι η διάλυση του Υπουργείου Γεωργίας και η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής.

Καμία απόφαση δεν ελήφθη για να προστατευθεί ο αγροτικός κόσμος από την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Απεναντίας, ελήφθησαν μέτρα που οδηγούν τον αγροτικό τομέα όλο και πιο βαθιά στην κρίση, που συρρικνώνουν όλο και περισσότερο το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής:

1.   Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ύψους 6 δις. παραμένει στα «συρτάρια»,  τα περισσότερα προγράμματα δεν τρέχουν και η πλειοψηφία των έργων που είχαν προγραμματιστεί επί Νέας Δημοκρατίας, ούτε καν έχουν προκηρυχθεί

2.  Ο ΕΛΓΑ, που παραδοσιακά λειτουργούσε ως υποστηρικτής των αγροτών σε πραγματικά δύσκολες στιγμές, σήμερα έχει βρεθεί απέναντί τους. Η αγροτική ασφάλιση στην πράξη έχει πάψει να υφίσταται, οι αγρότες κυρίως μόνον πληρώνουν , για να μην έχουν όμως επί της ουσίας καμία κάλυψη στην περίπτωση που υποστούν ζημιά.

3.   Οι ελεγκτικοί Οργανισμοί του Υπουργείου, που επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας είχαν εκσυγχρονιστεί και στελεχωθεί κατάλληλα, όπως ο ΕΛΟΓΑΚ, σήμερα έχουν περιέλθει σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Έχουν αποστελεχωθεί, υπολειτουργούν και δεν έχουν καμία κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πλέον έλεγχοι στα εισαγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και να ζημιώνονται τόσο οι έλληνες παραγωγοί, όσο βέβαια και οι καταναλωτές.

4.   Ο Νόμος Σκανδαλίδη  για το Συνεταιριστικό Κίνημα, στην κυριολεξία το διέλυσε. Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν νομική υπόσταση και, φυσικά, κανένας προμηθευτής, πιστωτής δε συνεργάζεται μαζί τους. Γεγονός, που  σαφώς λειτουργεί σε βάρος των αγροτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την παραγωγή τους αγροτικά εφόδια και να διαθέτουν με μεγάλο ρίσκο απώλειας της αξίας τους τα αγροτικά τους προϊόντα.


5.   Στον τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών (ελαιοκράμβη, ηλίανθος), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να καταρρεύσει ότι η Νέα Δημοκρατία, με πολύ δουλειά και όραμα, είχε δημιουργήσει. Δυστυχώς, σήμερα τα διυλιστήρια μπαίνουν στην αγορά με εισαγόμενα καύσιμα και η ελληνική αγροτική παραγωγή απειλείται.

6.   Ο νόμος για την κτηνοτροφία, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ήταν ο πρώτος νόμος για τον δοκιμαζόμενο αυτό κλάδο που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, δίνοντας λύση σε μεγάλα και χρόνια προβλήματα του κλάδου, έχει ακυρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Αντί να προστατευθούν σε αυτή την πρωτοφανή ύφεση οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και παράλληλα έχουν γίνει έρμαια της Αγροτικής τράπεζας με επιτόκια που κυμαίνονται στο 12% για τα χρέη τους.

7.   Οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν ανέβει στα ύψη, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

8.  Το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «Άλλη Γεωργία», που επί Νέας Δημοκρατίας καταρτίσαμε, σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και στόχο να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τις τοπικές καλλιέργειες,  έχει μπει και αυτό σε κάποιο «συρτάρι» και κανείς δεν ασχολείται με το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που μπορεί να  κάνει την ελληνική γεωργία  άκρως ανταγωνιστική. 

9.   Ακόμα και οι 150 γεωτεχνικοί που προσελήφθησαν και στελέχωσαν τα Αγροτικά Κέντρα με στόχο να στηρίζουν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στα χωράφια και στα ποιμνιοστάσιά  τους, μετατέθηκαν οι περισσότεροι στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, στην Αθήνα, ή σε υπηρεσίες στην Περιφέρεια, όπου δεν προσφέρουν σχεδόν κανένα έργο.

10. Η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ έχει κυριολεκτικά διαλυθεί στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Από τα 11 μέλη της έχει απομείνει μόνο ένας υπάλληλος, την ώρα που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον της χώρας.  Η δε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μονίμως  απούσα από τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας, σε μία περίοδο που όπως όλοι γνωρίζουν διαμορφώνεται η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020.


Φίλες και Φίλοι.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στη Γεωργία θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι, εάν δε ληφθούν αποφάσεις που να περιφρουρούν τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., η σημερινή απελπιστική κατάσταση θα γίνει πραγματικά τραγική. Ας αναλογιστούν όσοι προσεγγίζουν με ευκολία και επιπολαιότητα το μέλλον της χώρας εντός της Ε.Ε.  τι θα γίνει εάν θα βρεθούμε εκτός.


Μόνον για τους έλληνες αγρότες μία τέτοια καταστροφική εξέλιξη θα σήμανε απώλειες άμεσων ενισχύσεων - επιδοτήσεων, ύψους 3,2 δις. ευρώ το χρόνο. Θα σήμανε οριστικό τέλος σε κάθε είδους ενισχύσεις των υποδομών τους και φυσικά δε θα άφηνε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αποζημίωση σε περιπτώσεις καταστροφών στην αγροτική τους παραγωγή.


Για να προλάβουμε την ολική καταστροφή είναι σαφές ότι η χώρα θα πρέπει εντός του πλαισίου της Ε.Ε. να ακολουθήσει επιθετικό αγροτικό προσανατολισμό και να πραγματοποιήσει δυναμικές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για τις ενισχύσεις των αγροτών της περιόδου 2014-2020.


Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται αυτή την κατεύθυνση, πιστεύοντας στην ανάγκη χάραξης στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, που θα έχει εξαγωγική κατεύθυνση, με πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε., αξιοποίηση των πηγών ενέργειας, όπως της γεωθερμίας, των σύγχρονων τρόπων παραγωγής αγροτικών προϊόντων, με στήριξη των νέων αγροτών, των παραδοσιακών προϊόντων της «άλλης γεωργίας» και της κτηνοτροφίας, με ουσιαστική αναδιάταξη του συνεταιριστικού κινήματος και με ειδικά προγράμματα προβολής και προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. 


Φίλες και Φίλοι,

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον Τόπο μας.
Είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας  πως  ελπίδα δεν είναι το να αυξάνεις τους φόρους, να διώχνεις επενδύσεις, να τα βάζεις με τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, και με τις εξαγγελίες σου, να κατεβάζεις την ελληνική σημαία από εκατοντάδες πλοία.

Ελπίδα δεν είναι να προσκαλείς ανοιχτά στη χώρα σου όλου του κόσμου τους λαθρομετανάστες για να τους χαρίσεις ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο.
Δεν είναι ελπίδα να δηλώνεις ότι θα κάνεις την Ελλάδα πολυπολιτισμική και να υπόσχεσαι επιδόματα σε όλους τους ξένους, νόμιμους και μη. Δεν είναι ελπίδα να οδηγήσεις την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και τους Έλληνες στην απομόνωση. Δεν είναι ελπίδα να μιλά ο κ. Τσίπρας  για αφοπλισμό της αστυνομίας, και για χαλάρωση της «αστυνομοκρατίας».


Και που τα λέει αυτά; Σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που πλέον φοβόμαστε ακόμα και μέσα στα σπίτια μας.  Μήπως πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι την προστασία των ελλήνων πολιτών θα αναλάβουν οι κουκουλοφόροι και οι τρομοκράτες, την υπεράσπιση των οποίων εργολαβικά πραγματοποιούν στελέχη του κόμματός του;

Φίλες και Φίλοι,

Όλα αυτά είναι παρακμή, είναι εθνική καταστροφή και δε πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της δήθεν επανάστασης απέναντι στο Μνημόνιο. Διότι το Μνημόνιο είναι, πράγματι, η λάθος συνταγή για την έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είναι η αιτία της κρίσης. Την κρίση την έφεραν οι κατεστημένες νοοτροπίες, που τόσα χρόνια προστάτευαν και τώρα υπόσχονται εκ νέου να προστατέψουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, όσο και να προσπάθησε να παραπλανήσει τους έλληνες ψηφοφόρους με την αλλαγή ηγεσίας, δεν τα κατάφερε. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» θα λάβει και πάλι την τιμωρία που του αξίζει από τον ελληνικό λαό, διότι αυτό ευθύνεται στον μεγαλύτερο βαθμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Δυστυχώς, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ η χώρα υποθήκευσε το μέλλον της και αυτό όλοι το αντιλαμβάνονται σήμερα. Γι αυτό και σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει διαλυθεί, έχει καταρρεύσει και έχει απαξιωθεί πλήρως στην συνείδηση των πολιτών. Από την άλλη, το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι χτίζεται με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του εκφράζουν σήμερα ότι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το πρόγραμμα, που παρουσίασε ο αρχηγός των συνιστωσών του, ουσιαστικά συνιστά το νέο "λεφτά υπάρχουν" και μάλιστα σε πιο καταστροφική εκδοχή.
Προφανώς επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", οι σύμβουλοι του Άκη Τσοχατζόπουλου και οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές «μετακομίζουν» από την Ιπποκράτους στην Κουμουνδούρου.


Φίλες και Φίλοι,
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σήμερα «μάχη» για να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα.  Για να μείνει η χώρα δεμένη στις ίδιες εμμονές, στις ίδιες αγκυλώσεις, στις ίδιες αντί-αναπτυξιακές και οπισθοδρομικές στρεβλώσεις που την έφεραν ως εδώ. Το πρόγραμμά του αντανακλά ένα  μείγμα αναπαλαιωμένης και λαϊκίστικης ρητορικής της δεκαετίας του 80.
Και μη ξεχνάμε:

Η επικράτηση αυτού του αριστερού λαϊκισμού, όπως επεσήμανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ελλοχεύει τον κίνδυνο εθνικής συμφοράς. Γι αυτό και η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου είναι η «μάχη» του παλιού απέναντι στο νέο. Η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι εμείς δε δίνουμε πλέον έναν αγώνα μόνο για την συσπείρωση των δικών της δυνάμεων.  Αλλά έναν αγώνα για την Πατρίδα.


Στόχος είναι να δημιουργηθεί πατριωτικό μέτωπο, για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά κρίση με ένα εθνικό σχέδιο, που μόνον η Νέα Δημοκρατία διαθέτει. Γι’ αυτό και στις 17 Ιουνίου θα είναι η «μητέρα των μαχών», ας το καταλάβουν όλοι. Δεν συγκρούονται απλά δυο κόμματα με διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά δυο διαφορετικοί κόσμοι.


Εμείς, που πιστεύουμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη που αλλάζει, στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, για την οποία πρώτοι εμείς από όλους μιλήσαμε, για την αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής για την οποία πρώτοι εμείς μιλήσαμε,  για μέτρα ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, τα οποία πρώτοι εμείς προτείναμε και από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που σπρώχνουν τη χώρα στη μιζέρια του βαλκανικού μας περίγυρου.

Φίλες και Φίλοι,

Στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας  δεν υπάρχουν πια περιθώρια χαμένης ψήφου. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κρίσιμη «μάχη» κατέρχεται ενωμένη και δυνατή. Με το πρόγραμμά της και τις θέσεις της δείχνει την πλέον ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση και σταθεροποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Γι’ αυτό και θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση του Τόπου.


Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012 13:10
 
June 2019
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30