Home Δράση Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις
Άρθρο στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», 2 Ιουνίου 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Ιούνιος 2013 00:00

 
Άρθρο στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» , Σάββατο 1 – Κυριακή 2 Ιουνίου 2013.


Στην πορεία προς το 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην ατζέντα του προσυνεδριακού διαλόγου ετέθησαν μείζονα θέματα που όχι μόνο απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά επί τους ουσίας κρίνουν το μέλλον της πατρίδας.
Θέματα, όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, τα εθνικά μας θέματα και άλλα, που έχουν μπει στην πολιτική ατζέντα πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. 
Είναι προφανές πως όσο και αν σύμφωνα με το καταστατικό το επικείμενο , 9ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι η κορυφαία κομματική διεργασία, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο κάθε άλλο παρά από τα κομματικά τείχη και όρια μπορεί να περιοριστεί.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι, εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας, ότι το Συνέδριο του Ιουνίου δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά οφείλει να αφορά όλη την κοινωνία και ως προς τις καταστατικές και όποιες άλλες αλλαγές αποφασιστούν, αλλά κυρίως ως προς το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που ως παράταξη θα εκπέμψουμε.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης και της διάσωσης της χώρας από ενδεχόμενα σίγουρα απευκταία.
Είναι, κυρίως, το ότι μέσα σε αυτό το κλίμα των ριζικών αλλαγών και πολλών επώδυνων ανατροπών  στη ζωή του Έλληνα τα τελευταία χρόνια,  η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη να επαναφέρει την ελπίδα, την αισιοδοξία, να αποκαταστήσει τις σχέσεις πολιτικής - κοινωνίας, να δώσει προοπτική στην ελληνική οικονομία, να βάλει τη χώρα σε «τροχιά» ανάπτυξης και να διασφαλίσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό «χάρτη».
Όλα αυτά συνιστούν μία ιστορική ευθύνη, την οποία η Νέα Δημοκρατία για μία ακόμη φορά δεν πρέπει να φοβηθεί να αναλάβει, απεναντίας οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με συνέπεια και δυναμισμό και να επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι η μόνη αξιόπιστη  ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή, που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, που μπορεί να είναι φιλελεύθερη και επί της ουσίας προοδευτική, που δε «μηδενίζει» το παρελθόν της, αλλά απεναντίας επιβεβαιώνει την ιστορική συνέπεια που πάντα επιδείκνυε στο να μη φοβάται τα δύσκολα και να αναλαμβάνει ευθύνες κρίσιμες για το μέλλον του Τόπου.
Δεν είναι κακό να είμαστε ρεαλιστές σε αυτή τη βάση.
Είμαστε υποχρεωμένοι στο κομματικό μας συνέδριο να μην αφουγκραστούμε μόνο τον παλμό της βάσης μας, αλλά να ακούσουμε την κοινωνία, διότι μόνο έτσι θα παραμείνουμε κόμμα ζωντανό και δε θα εξελιχθούμε σε κομματικό «πτώμα», όπως άλλοι γύρω μας..
Το βέβαιο είναι ότι σε αυτό το Συνέδριο δεν πάμε για να λύσουμε εσωτερικά θέματα, την εσωστρέφεια την έχουμε προ πολλού αφήσει στην άκρη.
Πολύ περισσότερο δεν πάμε για να ανοίξουμε τέτοια θέματα, αφού κανένα  περιθώριο για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 Ιούνιος 2013 08:12
 
Άρθρο στην εφημερίδα «Αγροτική Παραγωγή», 29 Δεκεμβρίου 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 13:25

 

 
Άρθρο στην εφημερίδα αγροτική παραγωγή της 29/12/2012

Άλλη Γεωργία & Επιστροφή Στην ύπαιθρο


Η αναγέννηση της πατρίδας μπορεί να έρθει από την ύπαιθρο και από τη γεωργία.

Κυρίως, από την «άλλη γεωργία», εκείνη που σχηματοποιήθηκε ως όρος και ολοκληρωμένη δράση από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να προωθήσει και να στηρίξει καλλιέργειες πέραν αυτών των «βασικών» προϊόντων της χώρας, αλλά άρον-άρον εγκαταλείφτηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου.

Η λεγόμενη «άλλη γεωργία», η οποία συμπεριλαμβάνει νέες καλλιέργειες και καλλιέργειες μικρής έκτασης, αλλά με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά, είναι αυτή που περισσότερο ελκύει και ωθεί πολλούς νέους επιστήμονες στο να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις, να εγκατασταθούν στο χωριό, να κυνηγήσουν το

«όνειρο» του επιχειρηματία αγρότη, να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και καινοτόμες ιδέες.

Ο χώρος αυτό μπορεί, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προσφέρει ανάπτυξη και διέξοδο από την ανελέητη ανεργία.

Όλα τα στοιχεία, από τις τελευταίες γεωργοοικονομικές, κοινωνιολογικές και άλλες μελέτες, στηρίζουν ολοένα και περισσότερο την άποψη αυτή.

Στην τελευταία Έκθεση Προβόπουλου για την οικονομία, μπορεί κανείς να διαβάσει μια από τις συγκλονιστικότερες αλήθειες της νέας εποχής. Την αλήθεια που αναφέρεται στο ότι η « .μεγαλύτερη μετατόπιση της φτώχιας για ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο καταγράφεται από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές και από τους λιγότερο εκπαιδευόμενους, προς τους αποφοίτους των υψηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων».

Είναι γεγονός ότι ένα πτυχίο στις μέρες μας, δεν προσφέρει πλέον ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον, ενώ η επιστροφή στην ύπαιθρο προβάλει όλο και πιο έντονα ως διέξοδος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2010, όταν δηλαδή η κρίση άρχισε να δείχνει τις «άγριες διαθέσεις» της, ο αριθμός των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε κατά 4,4% (93.500 επέστρεψαν στην καλλιέργεια της γης).

Οι αριθμοί αυτοί, μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό το νέο αυτό φαινόμενο.

Ακόμη και στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, οι σχολές αγροτικής οικονομίας ανέβασαν στα ύψη τις βάσεις τους, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι πολίτες διαφόρων ηλικιών, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου, συνωστίζονται στην Γεωπονική σχολή για μια θέση στα σεμινάρια για νέους αγρότες, που φέτος τριπλασίασαν τη ζήτησή τους.

Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι η ύπαιθρος, που τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 «έσπρωξε» τους νέους προς τις πόλεις, η ίδια αυτή γεωργική γη σήμερα «τραβάει» επτά στους δέκα Έλληνες πίσω. στα πατρώα εδάφη.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Μπορεί να αποτελέσει στόχο μιας εθνικής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με καινούργιους πυλώνες, μέσω των νέων επιστημόνων.

Αρκεί, να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές, αξιοποιώντας τα έτοιμα καλλιεργητικά , επενδυτικά σχέδια για κάθε Νομό της χώρας, που δημιουργήσαμε στο παρελθόν και, δυστυχώς, παραμένουν ξεχασμένα στα «συρτάρια» του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα προγράμματα «νέων αγροτών», τα «σχέδια βελτίωσης», τα προγράμματα ποιοτικής γεωργίας και άλλα προγράμματα από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τα οποία η Νέα Δημοκρατία με οργάνωση και διάλογο προετοίμασε, παραμένουν «παγωμένα» στο ψυγείο.

Ευρωπαϊκά χρήματα για το ξεκίνημα των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στα πρώτα τους βήματα στην περιφέρεια. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό σε μια χώρα με ανεργία στα ύψη.

Είναι δε μέγιστο πολιτικό ατόπημα να συμβαίνει αυτό όταν από πολύ νωρίς είχαμε διαβλέψει τη νέα τάση και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των νέων αγροτών στη χώρα καταστήσαμε ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής μας για αγροτική ανάπτυξη την «Άλλη Γεωργία».

Τη γεωργία εκείνη, που διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και δίνει υψηλά εισοδήματα και προστιθέμενη αξία από νέες δυναμικές καλλιέργειες που αντιμετωπίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Για την έμπρακτη υποστήριξη της προσπάθειας αυτής είχαμε δημιουργήσει τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, στελεχωμένα με εκατοντάδες νέους και εξειδικευμένους γεωπόνους ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε Νομού.

Δυστυχώς αυτός ο πολύτιμος αγροτικός ιστός, διαλύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε και οι νέοι αυτοί επιστήμονες είτε παραμένουν ανενεργοί, είτε απασχολούνται με διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι τα μάτια τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δουν τη νέα πραγματικότητα.

Αυτή που επιβάλλει το σχεδιασμό μιας νέας αγροτικής πολιτικής με βασικό δεδομένο ότι νέο «αίμα» μπαίνει στη ύπαιθρο, και προσπαθεί να χτίσει μια σύγχρονη ελληνική γεωργία, στον τόπο μας.

Σε αυτή πρέπει να εστιάσουμε την απόλυτη προσοχή μας, γιατί αυτή είναι το μέλλον του Τόπου μας.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 13:32
 
Άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν», 5 Δεκεμβρίου 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Δεκέμβριος 2010 10:32

 

Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 είναι κρίσιμη για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ως εκ τούτου μείζονος σημασίας  για τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην Περιφέρεια.
Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανοίξει όλα τα «χαρτιά» της για τις ακριβείς προθέσεις της σε σχέση με τις αλλαγές που επίκεινται.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 13:36
Περισσότερα...
 
Άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν»,14 Φεβρουαρίου 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2010 21:47

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 13:33
Περισσότερα...
 
Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2010 21:40

Ερωτήσεις για την συνέντευξη του πρ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Ξάνθης,  κ. Αλέξανδρου Κοντού, στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδριόπουλο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2011 07:35
Περισσότερα...
 


February 2020
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1